Lectura a canvi d'un cafè / Invitas?

dijous, 3 de maig del 2012

"L'ESTAT ESPANYOL ÉS UNA ANOMALIA INTERNACIONAL ESCANDALOSA EN MATÈRIA D'HABITATGE"

L'impulsora de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, ha presentat avui a l'Ateneu Popular de Lleida el seu recent llibre Vides hipotecades (Angle Editorial), que es pot trobar gratuitament a internet a través del següent enllaç: http://afectadosporlahipoteca.wordpress.com/publicaciones-pah/el-llibre-vides-hipotecades-de-la-bombolla-immobiliaria-al-dret-a-lhabitatge-disponible-a-la-xarxa/ i ha afirmat rotundament que "l'Estat Espanyol és una anomalia internacional escandalosa en matèria d'habitatge".

La crisi està sent esgarrifosa per a milers i milers de persones, però internament penso que servirà perquè finalment això canviï a Espanya. Ho reconec, guardo certa esperança protegida sota la cuirassa de l'escepticisme racional. Els bancs hauran d'acceptar més dacions en pagament i aquest parc d'habitatges s'acabarà destinant a lloguer perquè en aquests moments no hi ha altra sortida i potser aquesta sigui la fórmula perquè definitivament es crei un veritable mercat alternatiu a l'hipotecari per accedir a un habitatge, a través de lloguers raonables.

L'activista, que ha hagut d'investigar nombrosa legislació per atendre els milers de casos d'afectats per la hipoteca que ja ha atès la plataforma, ha explicat clarament que la resta de països desenvolupats de la Unió Europea i els Estats Units tenen ben prevista en la seva legislació les situacions de possible insolvència dels deutors de bona fe davant crèdits, immobiliaris o d'altra mena, que puguin tenir contractats amb les entitats bancàries.

La responsable de la plataforma ha encoratjat tots els afectats a "esgotar totes les vies que calguin" per afrontar el seu problema, donant per acabada l'etapa que aquestes qüestions es vivien amb resignació i sensació de fracàs personal. Una d'aquestes vies és el servei ofideute de la Generalitat de Catalunya: http://www.agenciahabitatge.cat/wps/portal/?WCM_GLOBAL_CONTEXT=ahc/webCA/serveisTramits/Ofideute#a2 Colau, però, ha alertat que tampoc s'hi ha de confiar cegament en aquesta mena d'oficines i que s'ha de fugir com de la pesta de qualsevol oferta de refinançament.

El diari Segre ha posat nom avui a un cas de dació en pagament. Es diu Dani. Es va comprar un pis quan les coses li anaven bé i quan la bombolla immobiliària va esclatar i es va quedar sense ingressos li va ser impossible seguir pagant les qüotes de la seva hipoteca. El banc, lluny d'oferir-li alguna altra solució, el va denunciar, executar i, emparant-se en l'aberrant llei hipotecària acutal, li seguia reclamant la diferència de diners entre el valor pel qual se'l va adjudicar i els diners que li havia prestat en el seu dia per adquirir l'habitatge. El 24 d'abril la seva entitat bancària va atendre finalment al sentit comú i va acceptar quedar-se l'habitatge a canvi de saldar el deute.

Ada Colau, a Lleida
La pràctica de saldar el deute amb l'habitatge m'agradaria recordar que moltes oficines d'entitats bancàries asseguraven que seria la solució quan el client feia la pregunta de: "i què passa si no puc pagar?". Les paraules, com sempre, se les va endur el vent, però van ser escoltades per tantes oïdes diferents i l'incompliment ha remogut tantes consciències que aquest cop tornaran per fer justícia en forma d'huracà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada